This website uses cookies to make it easier to use. By visiting this website you agree to those cookies.
Hide this message
Brakel
Language
Menu

The Central Government office, ‘The Knoop’, transformed into a modern office building

« Back

The Central Government office, ‘The Knoop’, transformed into a modern office building

Commissioned by the Central Government Real Estate Company, the former Knoopkazerne in Utrecht has been transformed into a modern office building combining offices and meeting spaces for the Central Government. It has become a transparent building with a pleasant indoor climate. Brakel Atmos contributed with glass roofs above the entrances, the restaurant and the imposing atrium of the building.

The original barracks were partially demolished and stripped. In addition, a meeting centre was built for 1000 visitors, and is connected via the atrium to the transformed barracks.

Glass roofs

Commissioned by De Groot & Visser, Brakel Atmos designed and installed four glass roofs: two pent roofs above the restaurant measuring 12 m and 16 m x 4 m respectively, a trapezoidal glass roof above the entrance measuring 15 m x 7 m, and the glass atrium roof, which is 12 m wide and tapers from 24 m to 11 m.

Structural glass construction with triple glazing

The structural glass constructions comprise the Brakel® BA-4S glazing system, characterised by a recessed edge seal, making it very suitable for glass constructions with a slight incline. The atrium‘s glass roof has an inclination of 3°, the other roofs an inclination of only 1°. In total ± 465 m² of glass has been used in the glass roofs.

All glass roofs are made of solar-resistant triple glazing. Solar protection was also applied on the outside of the atrium roof.

Glass louvres for daily ventilation

In order to create a pleasant indoor climate in the atrium, Brakel Atmos has installed 23 Brakel® Estra TG Top structural glass louvres. These energy-efficient, aesthetically pleasing glass louvres are designed with top hinges and are thermally separated. The louvres are placed near the top and the bottom of the facade for supply and return air.

Share:


Europe
Austria
Belgium
Bulgaria
Croatia
Cyprus
Czech Republic
Denmark
Estonia
Finland
France
Germany
Greece
Hungary
Ireland
Italy
Latvia
Lithuania
Luxembourg
Malta
Netherlands
Norway
Poland
Portugal
Romania
Russia
Slovakia
Slovenia
Spain
Sweden
Switzerland
Ukraine
United Kingdom

Africa
Asia
Australia
North America
South America
Europe
Austria
Belgium
Bulgaria
Croatia
Cyprus
Czech Republic
Denmark
Estonia
Finland
France
Germany
Greece
Hungary
Ireland
Italy
Latvia
Lithuania
Luxembourg
Malta
Netherlands
Norway
Poland
Portugal
Romania
Russia
Slovakia
Slovenia
Spain
Sweden
Switzerland
Ukraine
United Kingdom

Africa
Asia
Australia
North America
South America