This website uses cookies to make it easier to use. By visiting this website you agree to those cookies.
Hide this message
Brakel
Language
Menu

Sustainable, transparent educational building at Kralingse Zoom, Rotterdam

« Back

High-efficiency glass constructions and natural ventilation

The new educational building of the Rotterdam University of Applied Sciences at Kralingse Zoom is sustainable and extremely transparent. The 13,000 m2 building connects the existing structures with each other and offers space for 11,000 students and 850 employees. With the new building, the college will create an open, transparent learning and working environment in which students, teachers and staff learn, work and stay. Brakel Atmos contributed to this transparency with three glass roofs and natural ventilation.

The building stimulates meetings between students and employees of different study programmes. Open study squares have been set up in the transparent atrium on all floors. The study hall functions as the central entrance and meeting place for the various buildings in the complex.

BREEAM Excellent

The building was designed by Paul de Ruiter Architects and carries the BREEAM Excellent label, the international certificate for sustainability. It is a bright and open building. Daylight streams deep into the building through the large glass atrium roof of approximately 27 x 27 metres and natural ventilation ensures an energy-efficient, pleasant indoor climate that is conducive to the well-being of students and teachers.

High efficiency glass roofs

In terms of sustainability, high-efficiency glass-rod systems of type Brakel® BA-4 HR 0.7 are used. These are energy-efficient glass constructions with very low U-values (≤ 1.18 W/m²·K). Insulating, solar-proof triple glazing is integrated into the glass roofs.

Ventilation and daylight for study plaza and study hall:

Brakel Atmos built a glass atrium roof above the study plaza consisting of 9 classroom roofs measuring 9 metres x 9 metres. For ventilation purposes, Nine Brakel® Ventria ventilation windows have been integrated. Above the study hall, a glass pent roof with a length of approximately 47 m and a width of 12 m has been installed. Elsewhere in the building, the company also installed a smaller skylight of approximately 3.5 m x 5.5 m.

Share:


Europe
Austria
Belgium
Bulgaria
Croatia
Cyprus
Czech Republic
Denmark
Estonia
Finland
France
Germany
Greece
Hungary
Ireland
Italy
Latvia
Lithuania
Luxembourg
Malta
Netherlands
Norway
Poland
Portugal
Romania
Russia
Slovakia
Slovenia
Spain
Sweden
Switzerland
Ukraine
United Kingdom

Africa
Asia
Australia
North America
South America
Europe
Austria
Belgium
Bulgaria
Croatia
Cyprus
Czech Republic
Denmark
Estonia
Finland
France
Germany
Greece
Hungary
Ireland
Italy
Latvia
Lithuania
Luxembourg
Malta
Netherlands
Norway
Poland
Portugal
Romania
Russia
Slovakia
Slovenia
Spain
Sweden
Switzerland
Ukraine
United Kingdom

Africa
Asia
Australia
North America
South America